Ekstremisme

19 år gamle Faten turte si hva det gjelder: Kampen mot DET ONDE. Den må vi stå sammen om. Vi kan ha fått våre tanker om det gode på flere måter. Men alle vet egentlig hva som er ondt. For det gjør ondt.

Vi skal ikke bruke krefter på å sloss om hva som er BEST. Det gode skal bare gjøres. Da vil praksis vise hva som er best. Sannheten og det gode vil bekrefte seg selv. Men vi må stå sammen imot det onde. Og vi må kjempe uten å bruke det ondes metoder. Gjør vi det, har vi egentlig tapt.

Og det ekstreme er alltid ondt. Det er en av det ondes mest effektive måter å ødelegge det gode på. Det griper direkte tak i det gode og drar det over på sin bane. Ekstremisme er opprinnelig noe godt, som har mistet perspektiv og proporsjoner. Gammel erfaring sier at all overdrivelse er av det onde. Det er ekstra farlig, for det er ofte de beste og sterkeste som gripes av det, og de drar andre med. Man vil redde verden – på sin egen måte. Vi har sett det skje – igjen og igjen. Hvorfor lar vi det herje med oss?

Nå er det islam som er utsatt for ekstremismen. Slik også den kristne kirken har vært til tider. Like vel som både sosialisme og nasjonalisme og andre bevegelser. Vi må klare å skille det ekstreme fra det gode som det misbruker. Ideer kan være gode. Men når de blir ideologier blir de farlige. Da blir de suverene. Er sine egne dommere og bestemmer hva som er rett og galt. De blir avskåret fra alt annet. Både åndelig og menneskelig.

Det kan være vanskelig for vanlige fromme mennesker eller idealister å forstå når slike grenser blir overtrådt. De vil prøve å være lojale så lenge som mulig. Det kan hjelpe om noen utenfra ser forskjellen. Karikaturstriden var et eksempel på det motsatte. Man såret fromme menneskers følelser. Det ble utnyttet av de ekstreme.

Vi må stå sammen med muslimer i deres kamp mot ekstremisme uten å vente at de skal oppgi sin tro. De trenger den nettopp for å kunne kjempe. For de fleste er tro en søken etter det gode. Dens argumenter er kanskje de eneste som kan nå inn hos noen av de ekstreme.

Vi må innse at det er en slags ekstremisme under utvikling også i vår moderne vestlige kultur. En ekstremisme som anser seg selv for å eie de egentlige sannheter og venter at resten av verden skal tilpasse seg. Noe av det kan være reaksjon mot ekstremisme opplevd i andre miljøer – for eksempel i visse kristne kretser. Så komplisert kan verden være. Men det gir et dårlig klima for å bekjempe annen ekstremisme. Og nå må alle gode krefter – alle mennesker av god vilje – stå sammen.

Faten er 19 år og muslim. Hun sier vi må stå sammen mot det onde. Jeg er 90 og kristen. Jeg mener det samme.

Standard

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s