Blå sommerfugler

Det var en bok barnebarna ville jeg skulle lese. Den handlet om en liten gutt i regnskogen. Han var så glad i sommerfugler. Særlig noen store blå med skinnende vinger. De var sjeldne. Han fanget dem, gav dem eter, preparerte og satte dem på nåler. Det var hans lidenskap. Men så kom det noen menn som skulle hugge ned regnskogen. Da ville sommerfuglene bli borte. Han var fortvilet. Og mennene var så slemme mot alle. Hver kveld drakk de seg fulle. Den lille gutten ville forsvare regnskogen og sommerfuglene. En natt da mennene sov rusen ut, listet han seg inn med sin eter. Neste morgen fant man mennene døde. Ingen hadde mistanke til den lille gutten.

Slik begynte det. Han forfulgte suksessen. Folk som hadde med regnskogen å gjøre, døde på uforklarlig vis. Men alltid fant man en blå sommerfugl i nærheten. Til sist forgiftet han en hel kongress. De satt sammen for å finne ut hvordan man best kunne utnytte regnskogen. Etter det måtte han trekke seg tilbake. Men følte han hadde gjort sitt.

Jeg ble rystet. Barna skjønte ikke. Var ikke jeg også glad i regnskog og sommerfugler? Og den lille gutten – var ikke han søt? Dessuten hadde boken fått folkets pris for beste norske roman gjennom tidene. Jeg prøvde å forklare at dette var en oppskrift på hvordan man kan utføre enmanns-terror i stor stil. Og at det strider mot all etikk – uannsett formål.

Dette var våren 2011. Vi vet alle hva som skjedde noen måneder senere. Da tror jeg de forsto. Jeg mener ikke at de to tingene uten videre står i sammenheng. De hører hjemme i forskjellige leire. Men mønsteret er det samme.
Det viser hvor lett er det å la seg blende. Og hvor lett det er å overse konsekvensene av tanker og ideer. Å ha bare EN tanke – bare fokusere på EN verdi – uten å se helheten – det kan føre så galt avsted. Det er ekstremisme. Den har aldri rett.

Nå herjer dette blant muslimene, hvor mange mener de har ting å hevne. Hvis klimatrusselen ikke blir tatt på alvor, kan det oppstå en form for panikk, som får noen til å tro at de har lov til å gjøre hva som helst. Vi må være veldig tydelige på at det er det verste som kan skje. Foreløpig ser det bra ut. Men sommerfuglene er en advarsel.

Standard

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s