PIE – JESUS

I sin bok om karikaturtegningene forteller Flemming Rose om et eksempel på blasfemi. En kunstner i USA laget en slags flat kasse med glasslokk. Han la et krusifiks ned i kassen og fylte den med urin. Så hang han den opp som et maleri. Tittel: Piss Jesus. På merkelig vis ble det vakkert. Det ble et eget underlig skinn i krusifikset. Et mildt gyllent lys.

Selvsagt ble det oppstyr. Mange ropte opp om blasfemi. Slik var det visst også ment. Utstillingen måtte stenge. Det var vel ikke så rart. Men troende mennesker burde kanskje reagert annerledes? De kunne heller ha fylt utstillingslokalene, gått i en sakte strøm forbi krusifikset mens de sang som kanon – «Se der Guds Lam» – og «Hoved høyt forhånet». For nærmere Golgata kan man vel ikke komme?

Vi som har vokst opp i en kristen kultur – om vi er troende eller ikke – så har vi vennet oss til bildet av en Gud som frivillig har latt seg håne, som har gått helt til fornedrelsens dypeste bunn, og som derfor ikke lenger kan fornærmes. Nettopp slik har han seiret.

De fleste tror mer på å seire ved å bruke makt og vold eller gjøre andre små. Mange liker å gjøre slike ting med en fin moralsk begrunnelse. Enten den er sekulær eller religiøs. Derfor kan ideer være så farlige. I vår tid kan både terrorister og karikaturtegnere på sine vis være heltemodige idealister. Men det er så helt forfeilet. De bare øker ufred og hat. Tenk om de alle kunne vandret forbi bildet av«Piss-Jesus» og sett på ham som tok på seg all skam.

Hva Jesu «dypdykk» i det menneskelige egentlig gikk ut på, det kan vi neppe fatte. Men han har på et vis tatt opp i seg alt som var og er av feil og forurensning – og gjort det om til «god energi» – til kjærlighet og nåde.

Det har forandret vår verden for bestandig.

 

Ps.

Oldemor har vært langt borte. Er nå glad for å komme hjem til vår og lyse dager. Og ønsker alle en god påskehelg!

Standard

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s