Roses ytringer

Redaktør Flemming Rose i Jyllandsposten skrev i 2011 en bok om karikaturtegningene og det som skjedde på grunn av dem. Han er oppriktig lei seg og føler ansvar for kolleger som ble rammet, men han prøver å bevise at det likevel var riktig. For det gjelder ytringsfriheten. Som er en helt nødvendig forutsetning for vår frihet, våre felles verdier og demokratiet. Alt vi har kjempet for hittil.

Han skriver 500 sider. Det gjør han før Charlie Hebdo og mye annet hendte. Boken heter «Taushetens tyranni.» Vi må ikke tie når vi ser noe som er galt. Da blir det tyrannene som seirer. Slik vil vi ikke at det skal være. Vi vil ikke være feige. Og ikke tåle så vel det som ikke går ut over oss selv. Vi vil gjerne være enige i det.

Men å tale mot tyranner krever ikke bare mot. Det krever ikke minst klokskap. Man vet det vil koste, derfor må man også vite hva man vil vinne. Rose snakker mye om «selvsensur» som skyldes frykt, og som er en fare for demokratiet. Det er riktig. Men den som har hatt i oppdrag å forhandle med desperadoer, vet at det er noe annet, og at det krever veldig selvdisiplin. Terrorister er desperadoer og må behandles slik.

Kanskje var ikke karikaturtegningene beregnet først og fremst på dem. Men på samfunnet bak dem, som kanskje stilltiende aksepterer – om de ikke heier på dem. Kanskje støtte dem som er imot. Men det krever nok en annen tilnærming.

Karikaturtegningene ville gjøre narr av dem som søker makt gjennom trusler og vold. Motivet er godt. Men er metoden riktig? Som gammel pedagog må jeg si nei. Latterliggjøring er ikke bedre enn vold. Det fører bare til mere hat. Skjult eller åpent. Iallfall hvis det brukes av de som har makt. Og humor fungerer bare blant likesinnede.

Å gjøre narr av makthavere kan være en hjelp for de undertrykkete til å holde ut, bevare selvrespekten, ikke gripes av frykt. Karikaturene kunne gjort nytte i en undergrunnsavis. Men som nyhetsoppslag i vestlige aviser med adresse til en folkegruppe som allerede føler seg nedvurdert av stater som er dem overlegne både militært og økonomisk, blir det bare enda et bevis på forakt og arroganse. Iallfall blant dem som ikke er for vestens verdier. Det bare forsinker utvikling og forsoning. Dessverre.

Man har nevnt som eksempel vestlige karikaturer av Hitler før krigen. De gjorde neppe så mye fra eller til. Det som virket var tyske avisers latterliggjøring av jøder. Den virkningen var sterk, men ikke god.

Karikaturtegnerne sa: Vi satt bare der med våre penner og fargestifter og gjorde det vi var vant til. Vi trodde jo det var lov å ytre seg. – Det er vondt å høre. Det er som de var barn og hadde lekt med fyrstikker. De kan ikke ha forstått at det var farlig. De må ha trodd de gjorde noe bra. Det blir som når barn mobber. Vi må ikke bare gi dem skylden. Det er noe som er galt med holdningen i hele samfunnet når sånt skjer. Man har bl.a. lagt seg til en hensynsløs språkbruk.

Berekraftige_liv_stolbilde

Jeg tror det er slik i vårt rettsvesen at en ugjerning skal påtales, etterforskes – eventuelt dømmes og straffes. Men selv ikke den verste forbryter skal bli latterliggjort. Iallfall ikke offisielt. Det er en grense der et sted.

Man må selvfølgelig reagere på det som er galt. Men det krever innsikt å gjøre det på riktig måte. Man kan fort gjøre ting verre. Omkostningene kan bli store både for en selv og andre.

Noen har sagt: – Man burde bruke mindre penger på bomber og mere på diplomati.

Men man kan iallfall prøve å være litt diplomatiske.

PS: Jeg er FOR ytringsfrihet. Men jeg tror ikke vi får bedre politikk av at noen tegner noen som en gris. Og hvor tykkhudete politikere ønsker vi egentlig å ha?

Standard

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s