Jomfrufødsel

IMG_20171205_204315.jpg

«Kristen jul» akvarell av Bjørnar (2) og Brita (33)

Jeg husker ikke hvor jeg har det fra, men en mann ble spurt om han virkelig trodde at kristne var dummere enn andre. «Det må de vel være», fnøs han. «De tror jo til og med på jomfrufødsel.» Til og med! Det har aldri slått meg at det var det vanskeligste å tro på. Hvis man først tror på en Gud som har skapt jorden og alt liv på den, da må man jo tro han kan lage barn i livmoren til en kvinne. Ingen steder ligger det bedre til rette. Og i vår tid – med alt vi nå vet omkring befruktning – og fødsel, burde det være lettere å tro enn noen gang.

En ting er at det skjer jomfru-fødsler i stor skala. Mer enn mange synes om. Det vil si befruktning uten manns nærvær. Han leverer, det er alt. Bidraget kommer via sprøyte. Det kan til og med sendes i posten. Bestilt fra katalog. Men noen mener at det er ikke ekte jomfru-fødsel. Det er tross at en konkret forbindelse – sæden. Men hva er sæd? Egentlig. Det er et BUDSKAP – i kodet form. Sæden inneholder halvparten av oppskriften – tegningene – til et nytt menneske. Den er knyttet til en slags pil som skytes inn i et egg hvor den andre halvparten venter. Kanskje passer de sammen. Hvis ikke må man vente på neste forsøk. Hva man måtte mene om slik befruktning, den dagen er nok ikke langt borte da et slikt budskap kan sendes «trådløst». De fleste budskap sendes slik i dag. Posten blir snart nedlagt. Fly kan sprenges i luften om noen på bakken sender kodet budskap til en bombe om bord. Hvorfor gå vegen om sprøyter og slikt, hvis den ønskede DNA-koden kan sendes til riktig adresse med et tastetrykk? Selv søke sitt mål, og skape liv – ikke død.

Hvis vi kan, hvorfor ikke Gud? Nei, det var ikke vanskelig for Gud å sende et utvalgt DNA til en jomfru ved navn Maria. Han behøvde ikke engelen en gang. Men Gud er høflig. Særlig mot kvinner. Han gjør ikke slikt uten å spørre først. Engelen skulle be om lov. Og den fikk han. Maria ble først litt redd, så bekymret. Men snart fylt av en stor glede og takknemlighet. Hennes lovsang er noe av det vakreste som finnes. Så ble hun da også gjennomstrømmet av Den hellige ånd og følelsen av å gi liv til noe så mye større enn henne selv. Et ekko av den sangen finnes i alle mennesker som har latt seg bruke av Gud. Ikke bare en veloppdragen frase. Men en TAKK som flommer over og fyller alt.

Og – så det er sagt – at «ordet fra Gud» – et BUDSKAP – ble menneske og levde iblant oss – DET er en sterk ting å tro.

Standard

2 kommentarer om “Jomfrufødsel

  1. Interessante og høyst tidsaktuelle tanker nå før jul. Tro er et valg som forutsetter en holdning. Troen forlanger ikke bevis og er man dum bare fordi man ikke forlanger bevis ? Det er mye i verden vi må tro fordi det ikke lar seg bevise. Einsteins mest berømte teorier lar seg ikke bevise. Einstein var ikke dum av den grunn.
    God jul fra Inger Marie og Knut.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s