Barmhjertighetens år

Det er NÅ. Helt sant. Selv om alt vi ser på TV og leser i aviser, sier noe annet. Pave Frans har erklært 2016 som «Barmhjertighetens år». Jeg har lest en bok fra ham. Den heter «Guds navn er barmhjertighet». Og den er rett inn i tiden.

For jo mere lidelse, jo større blir Guds barmhjertighet. Jo flere som lider, jo flere barmhjertighetsgjerninger behøves. Og aldri har vi hatt bedre muligheter til å hjelpe.

Men er ikke det viktigste å skape rettferdighet? I sin «bulle» skrev Pave Frans: «Dersom Gud hadde nøyd seg med rettferdighet, ville han ikke lenger være Gud. Da ville han være som alle de menneskene som forlanger respekt for loven. Rettferdighet alene er ikke nok. Erfaringen viser at om man utelukkende appellerer til rettferdigheten, risikerer man å ødelegge den». Ja, vi vet at mye ondt er gjort i rettferdighetens navn.

Guds barmhjertighet og tilgivelse er uendelig. Den bare vokser ved behov. Men Pave Frans setter en grense. Den gjelder «de korrupte». For de er ikke bare syndere. De har satt seg selv utenfor systemet. Han taler om dem slik Jesus omtalte «de skriftlærde og fariseerne». De legger tunge byrder på andre, men går selv fri og skaffer seg alle fordeler. Pave Frans vet nok hva han snakker om. Det har falt på ham å få slutt på korrupsjonen i Vatikanet. Men den finnes ikke bare der.

Den gjennomsyrer hele vår verden. Den er blitt en egen «vitenskap». Det nytter lite med demokrati hvis de valgte straks korrumperer. Hva kan vi gjøre? Pave Frans vil begynne med barmhjertighet.

Standard

2 kommentarer om “Barmhjertighetens år

  1. Kari Friis Sortland sier:

    Dei gode refleksjonane dine rundt store livsspørsmål og dilemma kor du samstundes er tydeleg på di eiga forankring , er spanande og utfordrande lesning . Gler meg til å lese meir frå deg:)

    • Kjære Kari. Tusen takk for hilsen igår. Jeg ble litt rørt og det gjorde meg så godt. Følte meg så fryktelig gammel. Det kvikket meg opp. Var virkelig en «hjertestarter». Mine eldre kusiner har alt fått sin operert inn. Dette var bedre. Vil jo gjerne leve – minst – til jeg får være med og velsigne vesle Bjørnar. Så jeg håper vi møtes da.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s